Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2020.

Postcode
Huisnummer

Ik beschik over zonnepanelen, hoe gaat overstappen in zijn werk?

Ook wanneer u zonnepanelen (zogenaamde PV-systemen) heeft kunt u gewoon overstappen van energieleverancier. Om een goede energievergelijking te maken is het belangrijk dat u met de juiste getallen rekent. We raden u daarom aan om op uw jaarrekening te kijken hoeveel elektriciteit u heeft verbruikt of een goede inschatting te maken. Hiervan trekt u de stroom die uw zonnepanelen opwekken af. U houdt uw netto stroomverbruik over. In het geval u meer stroom opwekt dan verbruikt houdt u een negatief getal over. In de energievergelijker vult u een verbruik van “1” kWh in. In een optimale situatie wekt 1 zonnepaneel 125 kWh per jaar op.

Rekenvoorbeeld A

  • U verbruikt 3500 kWh
  • U wekt op 2000 kWh

Uw netto stroomverbruik is 3500 kWh – 2000 kWh. In de energievergelijker vult u bij Elektriciteit 1500 in.

Rekenvoorbeeld B

  • U verbruikt 3000 kWh
  • U wekt op 3500 kWh

Uw netto stroomverbruik is 3000 kWh – 3500 kWh. In de energievergelijker vult u bij Elektriciteit 1 in.

Kies het goedkoopste energiecontract bij uw wensen

Op basis van uw postcode, verbruik, de aanwezigheid van een dubbele meter en uw huidige energieleverancier vergelijken wij de energieleveranciers voor uw adres. Het goedkoopste energiecontract verschijnt automatisch bovenaan. U kunt zelf de aanbieders filteren op bijvoorbeeld contractduur of groene stroom. Vergelijk vervolgens de tarieven voor salderen (terugleveren van energie) per energieleverancier. Vermenigvuldig dit met de (verwachte) elektriciteit die u terug gaat leveren.

Het voorschotbedrag verlagen

Als u onlangs zonnepanelen heeft gekocht wordt de verlaging van uw energieverbruik nog niet meegerekend bij de bepaling van uw voorschotbedrag. Het voorschotbedrag wordt namelijk gebaseerd op uw verbruik van de voorgaande jaren. Indien u dit kenbaar maakt bij uw energieleverancier kunt u uw voorschotbedrag vaak wel verlagen.

Timing van overstappen met zonnepanelen bijzonder belangrijk

Wanneer u overstapt van energieleverancier ontvangt maakt uw oude energieleverancier een tussentijdse eindrekening op. Wanneer u zonnepanelen hebt wordt berekend hoeveel stroom u hebt opgewekt en hoeveel u hebt verbruikt. Indien u meer hebt opgewekt dan verbruikt ontvangt u een vergoeding per teruggeleverde kWh. Deze vergoeding is vaker lager dan € 0,10 per kWh, terwijl de elektriciteit die u van uw energieleverancier afneemt vaak meer dan € 0,20 per kWh kost.

In de zomer wekt u relatief meer stroom op met zonnepanelen. De kans is daarbij groter dat u een “overschot aan stroom opwekt” ten opzichte van uw verbruik. Stapt u in of vlak na de zomer over, dan wordt er door uw oude energieleverancier een eindnota op en kunt u het overschot aan opgewekte elektriciteit niet verrekenen met uw verbruik in de winter.

Het is daarom verstandig om over te stappen met zonnepanelen wanneer u gemeten vanaf de laatste jaarrekening niet meer hebt opgewekt dan verbruikt.

Informatie en vragen rondom zonnepanelen

Uw voordelen

Zojuist overgestapt