Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2020.

Postcode
Huisnummer

10 aandachtspunten om te bepalen of zonnepanelen geschikt zijn voor uw huis

1. Eigenaar van de woning

Indien u eigenaar bent van de woning heeft u geen toestemming nodig van een verhuurder. Normaliter hebt u ook geen vergunning nodig, behalve wanneer het om monumenten gaat of gezichtsbepalend is van uw gemeente. Bij uw gemeente kunt u dit eenvoudig navragen.

2. Type dak

Platte, schuine en zelfs rieten daken zijn in beginsel allemaal geschikt voor zonnepanelen. Eventueel kunnen zonnepanelen ook bevestigd worden aan de gevel. Dit kan wel ten koste gaan van het rendement; circa een kwart lager.

3. Richting van uw dak

Het hoogste rendement haalt u uit zonnepanelen als ze op de zon gericht zijn. Ideaal is een dak met zonnepanelen richting het zuiden.

4. Hellingshoek

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 36 graden. Wanneer je een plat dak hebt kan je dit zelf goed bepalen. Algemeen wordt aangenomen zonnepanelen in een hellingshoek te installeren tussen 25 en 50 graden.

5. Voldoende ruimte op uw dak

Om zonnepanelen te plaatsen heeft u voldoende oppervlakte nodig. Gemiddeld is een zonnepaneel 1.65 m2, maar bij een plat dak worden de zonnepanelen schuin rechtop geplaatst. Door de extra tussenruimte, om schaduw op elkaars zonnepanelen te voorkomen nemen zonnepanelen op een plat dak meer ruimte in. Daarnaast moet er voor de installateur ook voldoende ruimte overblijven tijdens de installatie.

6. Schaduw vanuit de omgeving

Voordat u zonnepanelen plaatst doet u er verstandig aan rekening te houden met de zonrichting en gebouwen die in de baan van de zon en uw woning staan. Deze kunnen zorgen voor schaduw waardoor uw zonnepanelen minder renderen. Denk hierbij aan andere huizen en flatgebouwen, maar ook een kerktoren, vlaggenmast, boom, dakkapel of zelfs uw andere zonnepanelen kunnen in een bepaalde hoek zorgen voor ongewenste schaduw. Laat u de installatie uitvoeren, dan zal het installatiebedrijf rekening houden met dergelijke factoren

Worden uw zonnepanelen bedekt door bladeren, sneeuw, zand of stof? Ook dan is het rendement aanzienlijk lager. Probeer uw zonnepanelen zoveel mogelijk vrij te houden van dergelijke beperkende omgevingsfactoren.

7. Kies voor hoogwaardig materiaal voor een optimale opbrengst.

Tussen zonnepanelen bestaan verschillen in rendement. Dit hangt onder meer af van het materiaal van de zonnecellen. De hoogste kwaliteit zonnepanelen zijn voorzien van monokristallijn. Standaard zijn zonnepanelen vervaardigd met polykristallijn. U betaalt iets meer voor zonnepanelen met monokristallijn, maar deze zullen u verhoudingsgewijs meer opleveren.

8. Meterkast

Zonnepanelen wekken zonne-energie op en zetten dit om in elektriciteit. Daarmee voegen ze vermogen toe aan uw elektriciteitsnetwerk. Het vermogen kan daardoor te hoog worden. Het is wettelijk verplicht om dan een vrije groep te late installeren, waarmee brandgevaar wordt voorkomen. De grens is vastgesteld op een zonnepanelen met een vermogen hoger dan 600 Wattpiek.

9. Juiste elektriciteitsmeter

Als u gebruik wilt kunnen maken van salderen (terugleveren van energie), dan heeft u een elektriciteitsmeter nodig, die terugloopt/ draait. Eventueel kan uw netbeheerder de elektriciteitsmeter vervangen, zodat u gebruik kant maken van de registratie van toegeleverde stroom.

10. Zonne energie gebruiken

De meeste mensen zetten de opgewekte stroom door zonnepanelen in om er zelf direct gebruik van te kunnen maken voor hun elektrische apparaten. Maar u heeft ook de mogelijkheid de zonne-energie op te slaan in een accu of direct terug te leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Voor een woonboot of caravan is de gebruiksbehoefte wellicht verschillend dan thuis.

Direct zonnepanelen vergelijken op uw adres en de beste prijs vinden.

Informatie en vragen rondom zonnepanelen

 

Uw voordelen

Zojuist overgestapt