Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2020.

Postcode
Huisnummer

De administratieve die nodig zijn voor het terugvragen van de BTW

1. Download op de website van de Belastingdienst het formulier “Opgaaf startende ondernemer”.

Het antwoord op de vragen wijzen zich van zelf. Bij vraag 6 vult u de energieleverancier in aan wie u mogelijk stroom teruglevert met uw zonnepanelen. Bij vraag 7 vult u in dat u 0 uren werkt voor “uw onderneming”. Het antwoord op vraag 7b “Wat is uw winst over het eerste jaar?” kunt u berekenen door de aanschafkosten inclusief installatie te verminderen met de opbrengst uit het eerste jaar. Denk eraan een min te vermelden voor het getal. Bij vraag 8a moet u de omzet doorgeven. Bij 6 zonnepanelen met een vermogen van 1440 watt-piek kunt u dit afdoen met een grove schatting van € 100 tot € 200. Bij vraag 8b vult u de aanschafkosten in.

2. Bevestiging/ Vaststelling van de Belastingdienst

Na ontvangst van het door u ingevulde formulier stuurt de Belastingdienst u via de post een bericht dat uw formulier is ontvangen. Doorgaans wordt u dan “vastgesteld” als ondernemer. In deze brief wordt een btw-nummer meegezonden. In een andere brief die u maximaal 5 werkdagen later ontvangt staat uw wachtwoord om op de website van de Belastingdienst aangifte te kunnen doen.

3. Aangifte omzetbelasting

Ieder kwartaal moet u digitaal aangifte doen. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete. De Belastingdienst heeft het particulieren zo makkelijk mogelijk proberen te maken en daardoor en tabel opgesteld met zogenaamde “forfaits” gebaseerd op het opwekvermogen van zonnepanelen:

Opwekvermogen uitgedrukt in WattpiekForfait
0 – 1000€ 20
1001 – 2000€ 40
2001 – 3000€ 60
3001 – 4000€ 80
4001 – 5000€ 100

 

De btw die afgedragen moet worden is in feite het forfaitbedrag. Dit vult u bij het eerste kwartaal bij vraag 1A in. De overige kwartalen dut u wel aangifte, maar kunt u een bedrag van € 0 invullen.

Let op: In het kwartaal dat u de zonnepanelen kocht en mogelijk voor de installatie heeft betaald, vraagt u de btw terug. Dit komt terug bij vraag 5B van uw digitale aangifte. Dit kan al snel om een bedrag van € 500 of meer gaan.

Lees meer over de veelgestelde vragen bij de Belastingdienst of neem contact op met Belastingtelefoon op 0800-0543.

4. Ontheffing van de omzetbelasting aanvragen voor de toekomst

Tijdens het eerste jaar kunt u nog geen aanvragen, maar het tweede jaar kan dat wel. Op basis van “de kleine ondernemersregeling” kunt u ontheffing aanvragen van de aangifte omzetbelasting, ook wel btw-aangifte genoemd. De kleine ondernemersregeling houdt in dat u per jaar € 1.345 of minder btw hebt ontvangen en daarover geen aangifte hoeft te doen. Op het moment dat u de btw van zonnepanelen en installatie hebt teruggekregen hoeft u verder geen administratie op te zetten en ieder kwartaal aangifte te doen. De Belastingdienst moet uw verzoek wel bevestigen

Aangifte BTW voor zonnepanelen veel werk?

Wellicht dat u vermoed dat de aangifte doen van de btw om in aanmerking te komen voor teruggaaf veel werk. In werkelijkheid valt dit heel erg mee.. Het formulier downloaden en invullen kost nog geen 10 minuten. De vragen zijn bovendien makkelijk te beantwoorden. Ook het aangifteprogramma van de Belastingdienst is speciaal voor uw situatie ingericht. Er zijn namelijk tienduizenden andere Nederlanders die van dezelfde regeling gebruik wensen te maken. Het is bij elkaar niet meer dan een half uur werk en kan afhankelijk van uw aanschafprijs veel geld opleveren. Hoe duurder het pakket hoe meer u terugkrijgt.

Informatie en vragen rondom zonnepanelen

Uw voordelen

Zojuist overgestapt