Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2021.

Postcode
Huisnummer

Ik ga verhuizen, maar heb nu ook nog geen energiecontract

Wanneer u gaat verhuizen en u heeft nu nog geen energieleverancier, dan bent u zonder opzegboete vrij om een energieleverancier te kiezen die bij u past. Vergelijk energieleveranciers en kies de goedkoopste energieleverancier of juist een milieuvriendelijke energieleverancier. Uiteraard ook tegen gunstige energietarieven.

Stappen bij verhuizen en uw energieleverancier

De volgende stappen moet u voor uw energie doorlopen wanneer u gaat verhuizen. De meeste huishoudens hebben een contract bij een energieleverancier die hun zowel van stroom als gas voorziet. Het is ook mogelijk om voor gas en elektriciteit verschillende energiecontracten te hebben. Juist dan is het verstandig om stil te staan bij de volgende punten:

  • Vermeld uw verhuisdatum bij uw energieleverancier
   Maximaal 3 maanden en uiterlijk 2 weken voor vertrek maakt u uw energieleverancier kenbaar dat u gaat verhuizen. U geeft deze partij de verhuisdatum door, tenzij u wilt overstappen van energieleverancier. Dan geeft u uw nieuwe adres door bij uw nieuwe energieleveranciers. Wij regelen uw overstap.
  • Neem uw meterstanden op
   Wanneer de sleuteloverdracht plaatsvind vult u het meterstandenformulier in. Verstandig is dit te doen samen met de oude bewoners, zodat er geen misverstanden plaatsvinden. Als huisverlater vult u dit formulier in en stuurt u deze op naar uw huidige energieleverancier. Wanneer de nieuwe woning betrekt vraag dan om een kopie van diegene die eruit trekt. De energieleverancier geeft vervolgens deze standen door aan de netbeheerder. U hoeft hiervoor zelf geen actie te ondernemen.Let op: stuur binnen 5 dagen na de verhuisdatum het meterstandenformulier op naar uw energieleverancier.
  • Controleer de eindafrekening van de woning die u verlaat
   Eenmaal het meterstandenformulier opgestuurd, wordt deze door uw energieleverancier administratief verwerkt. U ontvangt dan de eindafrekening binnen maximaal 8 weken nadat u de woning hebt verlaten. Op de eindafrekening staan de meterstanden vermeld, controleer of deze juist zijn.
  • U ontvangt een voorschotnota voor uw nieuwe woning

Wanneer u uw nieuwe woning betrekt ontvangt u van uw energieleverancier een schriftelijke mededeling met de ingangsdatum van uw energie, de hoogte van de voorschotnota en de huidige meterstanden waar vanaf gerekend zal worden. De hoogte van de voorschotnota wordt bepaald door het energieverbruik van de vorige bewoners. In het geval u de eerste bewoner bent zal de energieleverancier zelf een schatting maken van uw verbruik.

Veel gestelde vragen bij verhuizen

Zowel voor gas als elektriciteit heb ik een aparte leverancier, wat moet ik doen?

Doorloop de stappen, zoals hierboven beschreven, voor beiden energieleveranciers afzonderlijk.

Ik ga verhuizen, wanneer moet ik dit doorgeven aan mijn energieleverancier?

Dit kan doorgaans maximaal 3 maanden van te voren en moet binnen uiterlijk 2 weken voor de verhuizing.

Ik heb te laat mijn verhuizing doorgegeven, wat nu

Neem zo snel mogelijk contact op met uw energieleverancier om de gegevens alsnog door te spelen. Het kan vervelende gevolgen hebben wanneer u te laat bent, zoals tijdelijk geen energie, verhoogde kosten doordat de netbeheerder energie komt aansluiten en doorlopende kosten van energiekosten van uw oude woning.

Zijn er extra kosten voor mijn energie als ik verhuis?

Sommige energieleveranciers hanteren administratiekosten om uw verhuizing te verwerken. Energiedirect hanteert € 30,- administratiekosten, NUON € 13,50,- en OXXIO afhankelijk van de meter (slimme meter € 75,-). De andere energieleveranciers hanteren geen administratiekosten en van De Vastelastenbond, Innova Energie, Dong Energy en Robin Energie zijn de administratiekosten onbekend.

Hoe kan het dat de hoogte van mijn voorschot verschilt na de verhuizing?

Energieleveranciers bepalen de hoogte van jet voorschotbedrag, gebaseerd op het energieverbruik van de vorige bewoners over een periode van 3 jaar. Mocht u veel meer of minder energie verbruiken dan de vorige bewoners, dan wordt dit bij de eindejaar afrekening verrekent.

 

Bent u bang dat uw voorlopige voorschot niet hoog genoeg is, neem dan contact op met uw energieleverancier. Vaak is dat eenvoudig aan te passen. Verlagen is echter minder eenvoudig. Na 12 maanden zal er een nieuw voorschot worden gevraagd, gebaseerd op uw energieverbruik in de voorgaande 12 maanden. Uiteindelijk zult u dus nooit teveel of te weinig betalen op basis van de hoogte van uw voorschoten. Dit wordt altijd gecompenseerd met de eindejaar afrekening op basis van uw werkelijk verbruik.