Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2021.

Postcode
Huisnummer

Welke kosten zijn variabel en welk zijn vast?

Het energietarief is opgebouwd uit verschillende onderdelen: leveringskosten, vastrecht, netwerkkosten, energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. De variabele tarieven hebben enkel betrekking op de leveringskosten. De andere kostenposten worden namelijk niet door de leverancier zelf bepaald, maar door de overheid.

Voordelen en nadelen van vaste en variabele tarieven

Kiest u voor een contract met vaste tarieven, dan heeft het energiecontract vaak een vaste looptijd. U bent gedurende de looptijd dan verzekerd van hetzelfde leveringstarief. Dalen de leveringskosten gedurende de looptijd van uw energiecontract met vaste tarieven, dan kunt u hier niet van profiteren. Het voordeel van een variabel contract is dat u dit wel kan.

Kiest u voor een variabel tarief dan is het voordeel dat u kun meeliften op eventuele leveringstarief dalingen . Nadeel is anderzijds, dat wanneer de prijzen stijgen u een hoger leveringstarief moet betalen.

Wilt u uw contract voortijdig opzeggen, dan moet u hiervoor vaak een opzegboete voor betalen. De hoogte van de opzegboete hangt af van hoe lang het contract nog loopt en er gelden wettelijke maxima tot een paar honderd euro. Indien u een energiecontract hebt met variabele tarieven, dan is de kans groot dat dit een contract is voor onbepaalde tijd, dan kunt u zonder opzegboete overstappen. Indien u nog nooit bent overgestapt, dan heeft u 100% zeker een contract voor onbepaalde tijd en bent u ook vrij om zonder opzegboete over te stappen.

Vergelijk direct variabele en vaste tarieven en vindt de goedkoopste energieleverancier. U kunt zelf in het resultatenoverzicht eenvoudig aanvinken of u enkel geïnteresseerd bent in contracten met variabel of vast tarief.

energie-vergelijken

Zijn variabele tarieven goedkoper dan vaste tarieven?

Vooraf is het lastig om te bepalen met welke type energietarief u het goedkoopste uit bent. Dit hangt af van de ontwikkelen op de energiemarkt. Niemand heeft helaas een glazen bol om de toekomst te voorspellen. We raden u daarom aan te kiezen waar u zich goed bij voelt. Hecht u waarde aan zekerheid? Kies dan voor vaste tarieven. Deze zijn wel iets hoger dan de huidige gangbare tarieven, maar u zult bij tariefstijgingen niet meer hoeven te betalen. Indien u graag wilt profiteren van het huidige tarief en eventuele tariefdalingen, dan is een energiecontract met variabele tarieven aan te raden.