Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2021.

Postcode
Huisnummer

Slimme thermostaat bij een Energiecontract

De meeste slimme thermostaten zijn verbonden aan een energiecontract bij een bepaalde energieleverancier. Hier zit vaak een minimale looptijd aan vast, waarna u kunt overstappen naar een andere energieleverancier. Kiest u voor een andere energieleverancier, dan kunt u in veel gevallen nog wel gebruik blijven maken van de slimme thermostaat. Hier zitten dan aparte abonnementskosten aan verbonden.

Prijzen slimme thermostaat

In combinatie met een meerjarig energiecontract is een slimme thermostaat vaak gratis met een klein abonnementstarief. Maar let op: loopt uw energiecontract af en besluit u te veranderen van energieleverancier, dan kan er een abonnementstarief in werking treden indien u gebruik wilt blijven maken van de betreffende slimme thermostaat.

Schaft een slimme thermostaat los aan dan betaalt u een eenmalig bedrag, maar bent u rij van abonnementsgeld. Op de lange termijn is dat vaak goedkoper, dan een slimme thermostaat zonder eenmalige kosten maar met een maandelijks tarief. Bij het kopen van een slimme thermostaat zijn soms extra producten nodig die u geld kosten, zoals slimme stekers, wifi-versterkers of een monteur.

Is de slimme thermostaat voor alle woningen geschikt?

In vrijwel alle woningen kunt u gebruik maken van een slimme thermostaat. Niet iedere slimme thermostaat is bijvoorbeeld geschikt voor een verouderde CV-ketel of stadsverwarming. Daarnaast is uw keuzevrijheid ook beperkter wanneer u in uw woning beschikt over een warmtepomp of vloerverwarming.

Voordelen van een slimme thermostaat

Slimme thermostaten helpen u geautomatiseerd en op afstand energie te besparen. De techniek die dit mogelijk maakt wordt OpenTherm genoemd. Dat wil zeggen dat deze ervoor zorgt dat de cv-ketel aanblijft (weliswaar op een lager niveau) om bepaalde ruitmes te verwarmen, ook wanneer de ingestelde temperatuur is bereikt. Zo blijven de ruimtes op temperatuur. Het is ook mogelijk om de cv-ketel uit te laten schakelen en weer in te laten schakelen bij een verlaagde temperatuur, maar hier wordt meer energie voor verbruikt.

Met een slimme thermostaat kunt u verder profielen instellen, bijvoorbeeld wanneer u kinderen alleen thuis zijn of juist alleen u en uw partner. Ook wanneer u op vakantie bent, ‘s nachts of in het weekend zijn er verschillende profielen mogelijk. Daarnaast zijn veel slimme thermostaten zelflerend. Dat wil zeggen dat ze uw energieverbruik als het ware lezen en in kaart brengen en de meest efficiënte wijze daar op afstemmen. Ook zijn er slimme thermostaten die gebruik maken van beweging- of lichtsensoren om de verwarming aan- of uit te schakelen. Met een app kunt u bovendien ook zelf u energie vanaf afstand regelen. Het zogenaamde Geo-fencing principe in sommige slimme thermostaten betekent dat de thermostaat een verband kan leggen met uw smartphone. Komt u smartphone in een bepaalde radius van uw woning dan gaat bijvoorbeeld de verwarming aan.

Hoeveel kan ik besparen met een slimme thermostaat?

Dit hangt af van hoe u de slimme thermostaat instelt, maar ook u zuinig u nu al bent. De verkopers van slimme thermostaten claimen dat u maximaal één vijfde van uw verbruik moet kunnen verminderen.

 AnnaEnergieAssistentE-thermostaatNestToon
AanbiederNLEEONEssentEssentEneco
Prijs (los)€ 299€ 14,50 p/maand€ 249€ 219€ 200
Gratis bijContract3-jarig contract3-jarig contract5-jarig contract4-jarig contract
Maandelijks€ 0NLE-klanten €3,99€ 14,50EON-klanten € 0€ 0€ 0€3,50
InstallatieNLE-klanten: €70€ 0€82,50Essent-klanten: €79Eneco-klanten 4 jaar € 0, € 75
Slimme stekker2 optioneeloptioneel
GebruikAnnaEnergieAssistentE-thermostaatNestToon
Op afstandJaJaJaJaJa
Eigen displayJaJaJaJaJa
InternetWiFiWiFiLANJaJa
KeteltypeModulerend, aan/ uitModulerend, aan/ uitModulerend, aan/ uitAan/ uitModulerend, aan/ uit
KlokprogrammaJaJaJaJaJa
Icm stadsverwarmingJaJa
Icm vloerverwarmingJaJaJaJaJa
Icm warmtepompenJaJa
Icm zonnepanelenOptioneelJa
MetingAnnaEnergieAssistentE-thermostaatNestToon
GasOptioneel
Stroom per apparaatJaOptioneelOptioneel
Gas+stroom totaalJaJa
Opslag GescheidenisJaJaJa
BenchmarkJaJaJa
VerwarmingregelingAnnaEnergieAssistentE-thermostaatNestToon
Temperatuur bij vertrek10 Zones
Zelflerend1 Vertrek1 Vertrek10 Zones1 Vertrek
Geo-fencingJa
Inspeling op BuitentemperatuurJaJaJa
Bestellen