Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2020.

Postcode
Huisnummer

Wijzigingen energiebelasting

De energiebelasting op aardgas gaat in 2019 per m3 met € 0,03 omhoog. Bij een verbruik van 1200 m3 gas gaat dat om € 36 per jaar. De energiebelasting op stroom per kWh gaat € 0,0072 omlaag. Bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar gaat het om een bedrag van € 2,52. Het voordeel op elektriciteit is daarmee beperkt terwijl de belasting op aardgas aanzienlijk stijgt.

Veranderingen belastingvermindering energiebelasting

Aangezien het energieverbruik voor een gedeelte wordt gezien als basisbehoefte. Over dit gedeelte hoeft geen belasting betaald te worden. De hoogte van dit bedrag wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld en kan worden gezien als een korting. In 2018 was dit bedrag € 308,54 exclusief BTW. In 2019 zal deze korting wordt verlaagd tot € 257,54 exclusief BTW. Dit is een nadeel van € 51.

Energierekening 2019 hoger?

Hoe hoog de energierekening in 2019 uitvalt hangt dus af van verschillende factoren:

  • Leveringstarieven en eventuele kortingen energieleverancier
  • Opslag Duurzame Energie
  • Energiebelasting
  • BTW
  • Vermindering energiebelasting

De BTW op energie blijft gelijk, maar de ODE en energiebelasting gaan per saldo voor de meeste mensen omhoog (alleen niet voor huishoudens zonder gas). Ook de vermindering energiebelasting heeft een nadelig effect op de hoogte van de energienota. Alleen de energietarieven van de energieleveranciers zijn nog niet bekend. Wanneer deze gelijk blijven en het verbruik blijft ook gelijk zal de energierekening in 2019 gemiddeld bijna € 130 stijgen. Gelukkig valt er in de energieprijzen heel wat te kiezen tussen energieleveranciers zodat er nog wel heel wat te besparen valt. Eind november zijn de tarieven voor 2019 bekend.

Nieuws

Uw voordelen

Zojuist overgestapt