Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2020.

Postcode
Huisnummer

 

Wat houdt energiebelasting en ODE precies in?

De overheid heeft energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) in het leven geroepen om zowel consumenten als bedrijven te stimuleren voorzichtig om te gaan met het energieverbruik. De energiebelasting bestaat al 21 jaar, vanaf 1996 en ODE is ingevoerd in 2013. Deze zal naar verwachting ieder jaar verder toenemen. De inkomsten vanuit de ODE worden aangewend om subsidies te verlenen die duurzame energieopwekking mogelijk maken, zoals warmteboilers en zonnepanelen. Ook energiebesparende maatregelen worden hieruit gedeeltelijk gefinancierd zoals isolatie van de woning. Deze subsidie wordt SDE-subsidie genoemd. Hierdoor kunnen afspraken, zoals vastgelegd in het klimaatakkoord worden nagekomen is de gedachte.

Energiebelastingen en btw voor meer dan de helft verantwoordelijk voor hoogte energienota

Bij een gemiddeld energieverbruik van een huishouden van 2 volwassenen en 2 kinderen neemt de energiebelasting, ODE en btw circa 55% van de totale energierekening in. Het stroomverbruik is dan ongeveer 4000 kWh per jaar en gas is 1600 m3 per jaar. De totale kosten bij het voordeligste contract zijn dan ongeveer € 1.600 (inclusief welkomst korting) en bestaan dan uit ruim € 850 belastingen en btw. Hierbij is al rekening gehouden met de vermindering energiebelasting. De hoogte van deze vermindering bedraagt in 2017 € 373,33 en geldt voor iedereen.

Besparen op energielasten

Hoewel belastingen voor een meerderheid de hoogte van uw energierekening bepalen kunt u nog steeds honderden euro’s per jaar op uw leveringskosten besparen. Vergelijk het zelf in de energievergelijker met uw huidige energiecontract.

energie-vergelijken

Nieuws

Uw voordelen

Zojuist overgestapt