Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2020.

Postcode
Huisnummer

Alternatieven voor salderingsregeling

Het Energieonderzoek Centrum Nederland, afgekort tot ECN, heeft 5 verschillende alternatieven voor de salderingsregeling onderzocht welke meer kosten efficiënt en toekomstbestendig zijn. Twee alternatieven blijken kans van slagen te hebben. Het eerste alternatief biedt subsidie aan huishoudens die elektriciteit leveren aan het elektriciteitsnet en het andere alternatief stimuleert de aanschaf van zonnepanelen met eveneens een subsidie. Welk alternatief wordt doorgevoerd na 2023 zal dus worden besloten door het nieuw te vormen kabinet.

Salderingsregeling te duur voor overheid

De salderingsregeling werd in 2013 aangemerkt als een dure maatregel. Er werd onderkent dat deze regeling op de huidige voet te duur zou zijn voor de overheid en er weinig sturing aan kan worden gegeven. Ook zou de salderingsregeling voor de stroombranche een storende functie hebben en zou het huishoudens onvoldoende prikkelen om het eigen energieverbruik terug te dringen.

Wat salderen precies is

Salderen wil zeggen dat zelf opgewekte groene stroom, bijvoorbeeld middels zonnepanelen of een windturbine, terug geleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Dit kan vervolgens in mindering worden gebracht met de afgenomen stroom. Over de elektriciteit dat wordt teruggeleverd hoeft de consument geen energiebelasting, Opslag duurzame energie en leveringskosten te betalen. Als de teruglevering groter is dan het verbruik ontvangt een huishouden hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. De energieleverancier waar dan stroom van wordt afgenomen bepaald zelf de hoogte van de terugleververgoeding. Wel met deze conform de Elektriciteitswet zijn. U kunt de hoogte van de vergoeding ook terugvinden in de energievergelijker.

energie-vergelijken

Nieuws

Uw voordelen

Zojuist overgestapt