Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2021.

Postcode
Huisnummer

3 Energieleveranciers 100% duurzaam

Hoewel de gemiddelde score van energieleveranciers op gebied van duurzaamheid lager uitkomt zijn er ook 3 positieve uitzonderingen. Qurrent Energie, Pure Energie en Duurzame Energie Unie krijgen in het onderzoek het cijfer 10, omdat de opgewekte en ingekochte stroom enkel bestaat uit elektriciteit dat is opgewekt door Nederlandse windmolens of zonne-energie.

Daarnaast scoren ook Vandebron (9,3),HVC Energie (7,5), Greenchoice (7,2), Kas Energie (7,1) en Eneco (6,2) een ruime voldoende. De volledige lijst is hieronder te bekijken.

duurzaamheid-scores-energiebedrijven

Kritiek op onderzoek

Op de wijze van onderzoek wordt door verschillende, vooral grote, energieleveranciers forse kritiek geleverd. Essent en Nuon stellen dat energieleveranciers die de ranglijst aanvoeren zelf niets of maar weinig in duurzame energie investeren. Ook wordt manier van punten toekennen sterk in twijfel getrokken. Essent noemt het “subjectieve beoordeling door maatschappelijke organisaties” en “kleine energiemaatschappijen staan nu hoog in de ranglijst, maar zijn slechts verkoper van groene energie. De bijdrage van deze energieleveranciers in de transitie van grijze energie naar groene energie is in Nederland nihil”. Nuon en Essent stellen dat zij jaarlijks tientallen miljoenen investeren in duurzame energie installaties en dat dit nauwelijks wordt meegewogen in het onderzoek. Naar eigen zeggen hebben ze “diverse voorstellen gedaan om het onderzoek relevanter en transparanter te maken. Maar hier is tot op heden niets mee gedaan.” Niet alleen Nuon en Essent, maar ook Budget Energie, EON, Electrabel en de Nederlandse Energie Maatschappijen hebben mede daardoor aangegeven geen medewerking te willen verlenen aan het onderzoek.

Tarieven van groene stroom

Veel energieleverancier hanteren maar enkele tientjes verschil tussen de prijs van groene stroom ten op zichte van grijze stroom, gebaseerd op de jaarlijkse energierekening. Andere hebben zelfs dezelfde prijs of een verwaarloosbaar klein prijsverschil. Overweegt u om over te stappen naar groene stroom? Kijk dan in de energievergelijker en vindt de goedkoopste groene energieleverancier door de resultaten te filteren op “groene energie”.

energie-vergelijken

Nieuws

Uw voordelen

Zojuist overgestapt