Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2020.

Postcode
Huisnummer

Hoe het in zijn werk gaat

De opslag van energie in natuursteen klinkt wat vergezocht maar komt niet helemaal uit de lucht vallen. Gedurende dag zorgt de zon er het meeste voor dat de aarde wordt verwarmd. Dit resulteert in het bekende verhitte asfalt en warmte dat blijft hangen tussen gebouwen in de stad. Onderzoekers aan de universiteit van Hamburg, Energiebedrijf Hamburg en Siemens besluiten daarom de handen in één te slaan en daar hun voordeel mee te doen. In de haven van Hamburg gaat zij daarom ongeveer tweeduizend vierkante meter natuursteen plaatsen waar (overtollige) windenergie in moet worden opgeslagen.

De precieze werking gaat als volgt: het natuursteen wordt sterk verwarmd met temperaturen hoger dan 600 graden Celsius. De warmte blijft hierna behouden in de steen vanwege de isolerende laag bij het gesteente. Op het moment dat de warmte uit de energie weer gehaald moet worden gebeurd het tegenovergestelde. Via een koude luchtstroom staat de natuursteen de energie weer af. Met de opgewarmde lucht wordt water verdampt en dat drijft weer een turbine aan.

Driekwart energie gaat alsnog verloren

Deze manier van opslag van duurzame energie werkt nog niet heel efficiënt. Gedurende het proces blijft er nog maar 25% van de oorspronkelijke energie behouden. Het team van Siemens, Energiebedrijf Hamburg en de onderzoekers van de Universiteit van Hamburg menen nog wel een grote slag te kunnen slaan door optimalisatie van het hele proces waarbij de helft van de opgeslagen energie weer teruggewonnen kan worden.

Nieuws

Uw voordelen

Zojuist overgestapt