Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2020.

Postcode
Huisnummer

Grote gasvoorraden drukken de leveringskosten voor gas

Door de relatief warme winter(s) zijn er wereldwijd behoorlijk grote gasvoorraden opgebouwd. Doordat de vraag naar gas is afgenomen dalen de gastarieven die energieleveranciers doorleveren aan de consument. Hierdoor werd er voor gas in 2015 liefst 8% minder betaald dan een jaar eerder. Een kleine kanttekening die hierbij geplaatst kan worden is dat de energiebelasting op gas met 2% toenam.

Regelgeving rondom transportkosten

Het ACM legt netbeheerder en energieleveranciers maximumtarieven op die ze voor de transport bij consumenten en bedrijven in rekening mogen brengen. Begin 2015 werd besloten om deze maximumtarieven te verglagen. De transportkosten voor energie bedroegen in 2014 nog gemiddeld € 334,89, terwijl deze in 2015 ruim € 11 lager uitkwamen op € 323,54. De opbouw van de energierekening wordt door CBS als volgt weergegeven:

opbouw-energierekening-2015

Over 5 jaar gezien energie wel duurder geworden

Hoewel de berichtgeving dat de energierekening in vergelijking met een jaar eerder met € 50 is gedaald bij velen als goed nieuws wordt ervaren, plaatst het CBS hierbij wel een kritische noot: “Kijken we terug naar een langere periode van 5 jaar, dan zien we juist dat de energierekening gemiddeld is gestegen. In 5 jaar is de energierekening namelijk met 9 % gestegen, waarvan de energiebelasting veruit het grootste aandeel uitmaakt. In 2010 bestond de energierekening voor 36% uit belasting. In 2015 was dit 40%.”

Grote besparing op energierekening hebben huishoudens zelf in de hand

Hoewel 40% energiebelasting een groot aandeel is op uw energienota, betekent dat u op 60% van de energierekening zelf invloed heeft. Lees onze uitgebreide energiebespaartips om minder energie te verbruiken. Met goedkoopste energietarieven kunt u bovendien ook nog tot € 700 per jaar op uw energierekening besparen. Gemiddeld bespaart een huishouden door over te stappen nog altijd € 200 op jaarbasis.

energie-vergelijken

Nieuws

Uw voordelen

Zojuist overgestapt