Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2020.

Postcode
Huisnummer

Gasprijs debet aan hogere energierekening

De tarieven voor gas stijgen met ongeveer 5,2% en dat betekent € 54 hogere kosten op de energienota. De elektriciteitstarieven stijgen met grofweg 2%, waardoor deze kostenpost op jaarbasis met € 15 stijgt. Aangezien Delta Energie stroom en gas levert in Zeeland is ook gekeken naar de kosten voor het vastrecht aldaar. Deze stijgt met € 6 per jaar waardoor de totale energierekening met grofweg € 74 toeneemt, wanneer het verbruik gelijk blijft.

Afwachten of energieprijzen bij andere energieleveranciers stijgen of dalen

Hoewel Delta Energie immer een goed beeld gaf over de algemene tendens, wil dat niet zeggen dat andere energiemaatschappijen noodzakelijkerwijs het voorbeeld volgen. Nuon, Essent en Eneco gaven aan dat ze het op dit moment nog geen geschikt tijdstip achten om hier een goede uitspraak over te doen. Bij andere kleinere energiebedrijven zijn wisselende geluiden te horen. Bij de één dalen de tarieven en bij de ander stijgen ze juist weer. Veel hangt af of de energiemaatschappijen afgelopen 1 januari reeds hun kostenstijging volledig hebben doorberekend.

Energiecontract met vaste prijzen momenteel veel voordeliger dan variabele prijzen

Onderzoek onder de energieleveranciers toont aan dat bij gemiddeld gebruik het goedkoopste energiecontract met vaste tarieven € 273 goedkoper is dan het voordeligste energiecontract met variabele tarieven. Jarenlang was een contract met variabele tarieven goedkoper, maar dat beeld is begin 2016 volledig veranderd. Wanneer de kostenstijging van variabele tarieven van € 74 bij Delta Energie ook geldt voor andere energieleveranciers, dan zal het totale verschil zelf € 347 gaan bedragen.

Verstandig om te wachten tot energieprijzen veranderen op 1 juli?

Veel mensen stellen ons de vraag of het verstandig is te wachten met overstappen tot de nieuwe energietarieven per 1 juli gaan gelden. In veel gevallen is het antwoord nee. Energieleveranciers zullen hun welkomstpremie of korting daarop aanpassen waardoor wachten met besparen vaak niet verstandig is. Vooral een vergelijk maken met het huidige contract ten opzichte van de aanbiedingen in de energievergelijker laat zien hoeveel er direct bespaard kan worden. Om een opzegboete te voorkomen is het wel van belang om de einddatum van het contract in de gaten te houden.

energie-vergelijken

Nieuws

Uw voordelen

Zojuist overgestapt