Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2020.

Postcode
Huisnummer

Energiebesparing als belangrijkste argument

De wintertijd is de algemeen aangehouden tijd in landen waar geen wintertijd en zomertijd is ingevoerd. Wanneer het in de lente en zomer langer licht is zou het betekenen dat het op het hoogtepunt al om 4 uur op zou komen, terwijl iedereen dan nog slaapt. Van dit daglicht wordt dan suboptimaal gebruik gemaakt. Decennia terug maakte straatverlichting en binnenverlichting voor een groot gedeelte ons energieverbruik uit en vooral daardoor besloot men de zomertijd in te voeren. Critici wijzen echter ook op verhoogd energieverbruik en kosten die voortkomen uit een verhoogd verbruik van de airconditioning en verwarming. Apparaten die nog niet bestonden of weinig werden gebruikt in 1977 toen werd besloten de wintertijd in te voeren. Dit geldt niet alleen voor airconditioning en de verwarming, maar ook voor laptops, tablets en televisies.

Essent onderzocht verschillen energieverbruik tijdens zomertijd en wintertijd

Essent stelt de invoering van zomertijd en wintertijd wel degelijk zinvol is. De zomertijd heeft netto een half procent voordeel ten op zichte van de wintertijd. Het totale verschil bedraagt ruim twee en half procent, maar doordat de dagen, die in de zomer langer (licht) zijn, wordt ruim twee procent daardoor veroorzaakt. Vooral tussen 5 uur ‘s middags en 7 uur ‘s avonds zou het energieverbruik tijdens de wintertijd hoger liggen. Het totale verschilt ligt binnen dit tijdbestek op liefst dertien procent meer elektriciteitsverbruik gedurende de wintertijd, dan tijdens de zomertijd.

Hoewel over de invloed van zomertijd en wintertijd gediscussieerd kan worden, kan de grootste energiebesparing worden gerealiseerd door het energieverbruik te verminderen door zuiniger om te gaan met energie. Bekijk daarom onze uitgebreide energiebespaartips en vergelijk energieleveranciers om het goedkoopste stroomtarief en de laagste gasprijs te vinden.

energie-vergelijken

Nieuws

Uw voordelen

Zojuist overgestapt