Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2020.

Postcode
Huisnummer

Energie opslaan financieel ook interessant

Heeft u zonnepanelen? Op het moment dat energie niet opgeslagen kan worden en u verbruikt het niet, dan wordt dit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hiervoor ontvangt u een zogenaamde terugleververgoeding, die varieert per energieleverancier tussen 5 en 8 cent per kilowattuur stroom. Wanneer u elektriciteit afneemt van uw elektriciteitsleverancier, dan is het tarief vaak drie keer zo hoog, gemiddeld 22 cent. In het uiterste geval bent u 17 cent per kilowattuur nadeliger uit. Opslag van energie is daardoor bijzonder cruciaal om het opwekken van zonne-energie voor consumenten nog interessanter te maken.

Opslag in een accu of laadpalen van elektrische auto’s

In Utrecht maar ook andere delen van Nederland zijn sinds de zomer een aantal projecten opgestart om met laadpalen van elektrische auto’s niet alleen zonne-energie te leveren aan auto’s, maar ook te retourneren. Hierbij dient de accu van de auto als opslag van stroom. In feite kan dit ook met een accu, die bij uw woning staat. Wel is het zo dat accu’s ook een bepaalde capaciteit hebben en dus als buffer fungeren. Op het moment dat de accu vol is wordt er alsnog stroom teruggeleverd. Hoe groter de accu hoe meer energie u dus kunt opslaan.

Ook bedrijven volop bezig met ontwikkelingen

De opslag van energie bij huishoudens is relatief kleinschalig. Wanneer bedrijven, met soms wel duizenden werknemers, zich hiervoor inzetten zal de ontwikkeling steeds sneller gaan. Zo wordt er al gebruik gemaakt van thermische opslag, waarbij stroom wordt opgeslagen als kou of warmte en vervolgens weer wordt getransfereerd naar elektriciteit. Ook in Zuid-Europa wordt er veel geëxperimenteerd en wordt zonne-energie bijvoorbeeld omgezet in zout dat wordt gesmolten. Dit zijn echter maar tijdelijke opslagmethoden die het minder dan 24 uur volhouden. Naast het steeds efficiënter maken van duurzame energiebronnen zal de uitdaging liggen om energie lang te kunnen conserveren alvorens er gebruik van te kunnen maken.

Nieuws

Uw voordelen

Zojuist overgestapt