Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2020.

Postcode
Huisnummer

Uniek concept, boeren altijd al speerpunt in energietransitie

Boeren hoeven niets te installeren op hun daken of te betalen voor de zonnepanelen. Ze stellen de ruimte op hun dak beschikbaar aan GroenLeven in ruil voor een vergoeding en hun eigen coöperatie koopt de stroom om hun melkfabrieken op te laten draaien.

Boerderijen en het landgoed van boeren wordt al sinds eind jaren 90 gebruikt voor de plaatsing van windmolens. Daarnaast wordt ook steeds meer mest omgezet in biogas en zijn de laatste ontwikkelingen dat daken en land van boerderijen gebruikt wordt van de plaatsing van zonnepanelen. Bijna de helft van de boerderijen in Nederland zet zich anno 2017 in voor opwekking van duurzame energie.

Zonnepanelen bij boeren hebben als voordeel dat deze, in tegenstelling tot windmolens op zee, direct kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarnaast zijn zonnepanelen direct over het land verspreid wat de efficiëntie ten goed komt in de vorm van onder meer transport van stroom.

Gemiddeld levert een dak vol zonnepanelen een boer € 5.000 per jaar op

De verhuur van het dak voor een zonnepaneel levert boeren ongeveer € 4 per zonnepaneel op. Aangezien het om gemiddeld 1.300 zonnepanelen per boerderij gaat krijgt een boer van energiebedrijf GroenLeven € 5.200 per jaar. Projectleider van FrieslandCampina Ynte de Vries gaf aan dat het aanbod van boerderijen groter was dan de subsidie van 200 miljoen euro die het project kreeg. Hierdoor konden nog niet alle aangemelde boeren al zonnepanelen op hun daken en land installeren. Dat zal in 2018 wel het geval zijn en zullen er naar verwachting nog eens 300 boerderijen met zonnepanelen bijkomen. De boeren krijgen bovendien de optie de zonnepanelen te kopen waardoor hun investering op de lange termijn nog rendabeler wordt.

Nieuws

Uw voordelen

Zojuist overgestapt