Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2021.

Postcode
Huisnummer

Meterstanden

Op basis van uw meterstanden wordt uw energieverbruik gemeten. In combinatie met het energietarief op uw energiecontract wordt de hoogte van uw energierekening bepaald. Wanneer u de meterstanden niet hebt doorgegeven wordt er een schatting gemaakt door uw energieleverancier. Dit is vaak nadelig voor de hoogte van uw energierekening en de hoogte van uw nieuwe energie voorschot.

Voorschot

Tegelijkertijd met uw eindejaar rekening ontvangt u een nieuw termijnbedrag/ voorschot. Dit is de hoogte die u de komende 12 maanden iedere maand moet betalen voor uw energie. Het voorschot is een gecalculeerde schatting van uw toekomstige energieverbruik. Wanneer de energieprijzen stijgen en u heeft een contract met een variabel tarief, dan kan dit ook van invloed zijn op uw voorschotnota. Wanneer u energieleveranciers vergelijkt, kan dit een flinke besparing opleveren op uw voorschotnota en eindafrekening. Vindt binnen 2 minuten de goedkoopste energieleverancier. Stapt u over, dan kan het zijn dat een waarborgsom voor uw energiecontract moet betalen. Deze wordt verrekend met de jaarrekening of krijgt u naderhand weer teruggestort.

Ik ontvang twee energierekeningen, hoe zit dat?

Van uw energieleverancier en uw netbeheerder ontvangt u een energierekening. Het contract met uw energieleverancier bepaald of u één of twee verschillende energierekeningen ontvangt. Wanneer u één energierekening ontvangt wordt dit een leveranciersmodel rekening genoemd en worden de kosten van uw energieleverancier en netbeheerder automatisch bij elkaar opgeteld. Ontvangt u twee rekeningen, dan wordt er gesproken van een netbeheerdersmodel en betaalt u afzonderlijk een bedrag aan uw energieleverancier en een bedrag aan uw netbeheerder.

Gespecificeerde kosten op uw energierekening

Uw energierekening is opgebouwd uit 5 kosten:

  1. Netwerkkosten: kosten voor het vervoer van de energie in uw wijk naar uw woning.
  2. Huur voor de meters (gas en stroom).
  3. Leveringskosten: kosten voor uw energieverbruik.
  4. Energiebelasting: een heffing die u moet stimuleren zo min mogelijk energie te gebruiken.
  5. BTW: over het totale bedrag inclusief energiebelasting betaalt u 21% BTW.

Vastrecht

Het vastrecht is een bedrag dat u betaalt ongeacht uw energieverbruik. Vastrecht is een vast bedrag dat in rekening wordt gebracht als kosten voor uw aansluiting op het stroomnet en waterleidingnetwerk. Gebruikt u ook nachtstroom (dubbele meter), dan betaalt u een hoger bedrag als vastrecht. U wordt gecompenseerd, want u betaalt ’s nachts een lager tarief dan overdag voor uw stroom.

EAN code

Op uw energierekening wordt de EAN code vermeld. Dit is een identificatienummer van uw energieaansluiting. De EAN code is uniek en is een 18 cijferig nummer. Zowel netbeheerders als energieleveranciers gebruiken dit om te bepalen om welke afnemer het gaat. Wanneer u uw EAN code zoekt, kijk dan op uw energierekening of vraag deze na bij uw netbeheerder.