Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2021.

Postcode
Huisnummer

De 6 meest voorkomende energiecontracten en energieprijzen zijn:

  • Energiecontract voor (on)bepaalde tijd met een vaste stroomprijs en een variabel gastarief.
  • Energiecontract voor (on)bepaalde tijd met een vaste stroomprijs en een vast gastarief.
  • Energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele energieprijzen
  • Energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele energieprijzen
  • Energiecontract voor bepaalde tijd, vaste energieprijzen
  • Energiecontract voor bepaalde tijd met variabele energieprijzen

Wanneer kunnen energieprijzen wijzigen bij een variabel tarief?

Variabele energieprijzen kunnen worden gewijzigd door veranderende inkoopprijzen van stroom en gas. Gasprijzen kunnen doorgaans veranderen ieder half jaar op 1 januari en 1 juli. Stroomprijzen kunnen worden gewijzigd per kwartaal, op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.

Kiezen voor vaste energietarieven of variabele energietarieven?

Vaste tarieven bieden u zekerheid. U weet precies waar u aan toe bent en zult bij stijgende energieprijzen nog steeds de afgesproken energieprijs betalen gedurende de looptijd, zoals overeengekomen in het energiecontract. Bij dalende energieprijzen profiteert u niet van een lager energietarief. Energieleveranciers hanteren in beginsel een hogere vaste energieprijs dan de op dat moment geldende variabele energieprijs. Het is dan vooraf ook niet te voorspellen welke van de twee de goedkoopste optie is.

Waar u op moet letten bij een nieuw energiecontract

Ongeachte de energieleverancier is het verstandig om goed de voorwaarden door te nemen van het energiecontract en de energieleverancier waar u naar overstapt. Zo weet u precies wat u kan verwachten.

De punten waar u extra aandacht aan moet besteden zijn:

  • Opzegtermijn
  • Looptijd
  • Prijsverandering door hogere inkoopprijzen
  • Prijsverandering door hogere energiebelasting

Moet ik een boete betalen?

Wanneer u een energiecontract met een bepaalde looptijd en u wilt deze voortijdig beëindigen, dan staat de energieleverancier in zijn recht u een opzegboete op te leggen. Hoe hoog de boete precies is wordt door de resterende tijd en het energieproduct dat ligt vastgelegd in het energiecontract. Deze boete heeft een maximum, vastgesteld door De Nederlandse Mededingingsautoriteit(NMa). Wanneer uw energiecontract tot 18 maanden doorloopt betaald u een maximale boete van € 50 voor stroom en € 50 voor gas. Bij een looptijd van 18 tot 24 maanden een maximale opzegboete van € 75 voor stroom en € 75 voor gas. Bij een looptijd van 24 tot 30 maanden een maximale opzegboete van € 100 voor stroom en € 100 voor gas. Bij een langere looptijd dan 30 maanden is de maximale opzegboete voor stroom € 125 en € 125 voor gas.

Wat is de opzegboete wanneer mijn contract stilzwijgend verlengd is?

Sinds december 2011 mogen energiecontracten niet langer stilzwijgend worden verlengd. Dit geldt niet voor energiecontracten die hiervoor zijn afgesloten met een bepaalde looptijd. Wanneer uw energieleverancier u wel op de hoogte heeft gesteld van stilzwijgende verlenging, dan mag er per energieproduct een maximale boete van € 50 worden gerekend. Indien er geen melding is gemaakt van verlenging dan is de maximale boete maximaal € 25 voor gas en € 25 voor stroom. Is uw contract stilzwijgend verlengd dan heeft u een opzegtermijn van maximaal 1 maand voordat u kosteloos van energie kan overstappen.