Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2021.

Postcode
Huisnummer

Zonne energie als duurzame energiebron

Hoewel Nederland weinig zonuren heeft in vergelijking met Zuid-Europa en zonnepanelen relatief minder lonen, kan er wel degelijk veel energie gewonnen uit zonlicht. Zonlicht is duurzaam, het raakt nooit op en bij het omzetten naar energie worden geen broeikasgassen uitgestoten. De installaties die zonlicht kunnen omzetten naar elektriciteit zijn kostbaar. De Nederlandse overheid stimuleert bedrijven en particulieren middels diverse subsidieregelingen om toch te investeren in zonne energie.

Doelstellingen van de overheid

De Nederlandse overheid heeft zich tot doel gesteld dat in 2020, twintig procent van alle energie duurzaam moet zijn. In het energieakkoord staan deze andere afspraken die de regering heeft gemaakt met milieuorganisaties en bedrijven. Via diverse subsidieregelingen, zoals SDE+ wordt bedrijven een zetje in de rug geboden te investeren in zonne energie.

Cijfers die bij de doelstelling horen

 • In 2014 werd voor ongeveer 900 MW zonne energie opgewekt
 • In 2014 waren er 235.000 huishoudens met zonnepanelen
 • In 2020 moet het gezamenlijke vermogen tenminste 1500 MW bedragen
 • In 2020 moet zonne energie tenminste 0,42% bijdrage aan de totale energie. Dat is circa 3 procent van het totale aandeel duurzame energie. Het streven is dat dit 4,2% zal zijn in 2020

Bekijk hieronder het totale vermogen van aanwezige zonnepanelen per gemeente

Subsidieregelingen zonne energie

 • 7,5 cent korting per kilowattuur op de energiebelasting indien u samen met anderen, zoals scholen of bedrijfspanden, duurzaam elektriciteit opwekt
 • 9 cent subsidie per kilowattuur voor grote projecten met zonne-energie. Het gaat om projecten met een vermogen van meer dan 15 kilowattpiek en een grootverbruikersaansluiting.
 • Salderen voor huishoudens. Stroom die u zelf meer (duurzaam) produceert dan verbruikt, kunt u terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Hierover ontvangt u een vergoeding, die per energieleverancier kan verschillen.
 • Landelijke subsidieregelingen kunt u vinden op de website van Energiesubsiedwijzer

Voordelen zonne energie

 • Schone energie & onuitputbaar
 • Met een zonneboiler bespaart u tot 50% op de kosten voor het opwarmen van water
 • Een vergunning voor zonnepanelen is vaak niet nodig
 • Met behulp van subsidies zijn installaties relatief goedkoop en binnen 5 tot 7 jaar terug te verdienen.
 • U kunt geld verdienen met terugleveren van elektriciteit (salderen)

Nadelen zonne energie

 • Diverse subsidieregelingen lopen af, waardoor investering vooraf hoger uitvalt
 • Om geheel zelfvoorzienend te worden heeft u veel zonnepanelen te nodig
 • Niet iedere woning (flats) en dak is geschikt voor zonnepanelen

Kiezen voor zonnepanelen en zelf energie opwekken

Dor het plaatsen van een zonneboiler of zonnepanelen kunt u zelf energie opwekken. Hiermee kunt u op gebied van elektriciteit en warm water geheel zelfvoorzienend worden of zelfs geld verdienen indien u meer energie opwekt, dan dat u zelf verbruikt. Kijk op onze zonnepanelen pagina voor meer informatie en advies.

Andere duurzame energiebronnen

In Nederland worden de volgende duurzame energiebronnen gebruikt:

Veel gestelde vragen bij zonne energie

– Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

Een vergunning is in de meerderheid van de situaties niet noodzakelijk. Indien het niet past bij het bestemmingsplan van uw gemeente, dan is een vergunning soms wel nodig. U kunt hiervoor terecht bij u gemeente.

Welke voorwaarden gelden voor het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren?

Er zijn bepaalde regels waar u aan zich dient te houden bij het plaatsen van zonnepanelen, zoals een bepaalde hellingshoek. Deze moet overeenkomen met de hellingshoek van uw dak. Voor een compleet overzicht van regels en voorwaarden kunt u terecht bij de Rijksoverheid.

– Hoeveel elektriciteit produceert één zonnecel?

Dit hangt af van de hoeveelheid zonlicht. Zo schijnt de zon in de zomer vaker dan in de winter. Een zonnepaneel bestaat uit liefst 72 zonnecellen die met elkaar samenwerken. Ze hebben gezamenlijk een maximaal vermogen van 300 watt en levert daarmee per jaar ongeveer 200 kilowattuur (KwH)

Wat kost het om zonnepanelen te installeren?

De kosten voor de installatie van zonnepanelen hangen af van het bedrijf dat u inschakelt, maar ook van het type dak. Een plat dak is iets duurder om zonnepanelen op te laten plaatsen, dan op een schuin dak. De installatiekosten bedragen gemiddeld ongeveer € 900, maar kunnen variëren. Tip: laat ook altijd een PV-check uitvoeren. Hiermee wordt de installatie gecontroleerd, maar ook de bevestiging van de zonnepanelen aan het dak, vervuiling, aansluitingen en eventuele kabelbreuken.

Energieleveranciers met zonne energie vergelijken

energie-vergelijken

Andere informatiebronnen over zonne energie

Op de volgende websites kunt u meer informatie vinden over zonne energie:

Rijksoverheid

Consuwijzer