Goedkoopste energie

In slechts 3 stappen vind je op jouw adres de goedkoopste energieleverancier van 2021.

Postcode
Huisnummer

Het is goed om te beseffen dat een huishouden per jaar gemiddeld ongeveer 450 kwh verspeelt aan apparaten die op standby staan. Zo’n 65% van deze verspilling kan worden teruggedrongen door apparaten na gebruik daadwerkelijk uit te zetten. Daarmee kan circa € 70 per jaar worden bespaard.

Vaak wordt gedacht dat energielabel A+ ook al erg zuinig is. Vergeleken met oude apparaten is dat ook zo. Besef u echter wel dat voor wasmachines, vaatwassers en koelkasten de Europese unie het label A+ als minimum heeft gesteld om te mogen worden verkocht. Voor wasdrogers is dit energielabel C.

Energieeffizienzklassen

Aandachtspunten

– Gebruik apparatuur efficiënt. Kook niet met meer water dan nodig, twee keer wassen met een halve trommel kost meer stroom, dan wassen met één volle trommel. Zet draadloze verbindingen als WiFi uit wanneer u deze niet gebruikt.

– Kleinere apparaten zijn meestal zuiniger dan grotere varianten. Kies voor een tablet in plaats van een laptop, wanneer u de keuze hebt. Een tablet is energiezuiniger.

– Raadpleeg altijd de handleiding van het apparaat. Dikwijls staan daarin aandachtspunten waar u op kan letten bij het gebruik van het apparaat.
– Zet apparaten uit ipv standby. Dat scheelt twee derde van het stroomverbruik van de standbyfunctie.

– Vervang oude apparaten door nieuwe varianten. Vaak zijn oudere apparaten grote energieverbruikers. Lever oude apparaten in bij het gemeentelijk afvalstation, dan worden deze (onderdelen) hergebruikt.

– Kies bij voorkeur een apparaat met laag energieverbruik A+++. Deze zijn goed voor milieu en portemonnee.